Siófoki szennyvíztisztító telep

Siófoki szennyvíztisztító telep

Siófoki szennyvíztisztító telep a Balaton I. régiójához tartozó településekről összegyűjtött szennyvizek tisztítását biztosítja. A régió üzemeltetési határai Balatonszárszó (Ny-i határ) és Balatonvilágos (K-i határ). 

 

Ellátott települések: 

Siófok, Balatonvilágos, Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Szántód, Kőröshegy, Balatonszabadi, Siójut, Balatonendréd.

Az agglomeráció településeiről érkező szennyvizek tisztítására egy új, „zöldmezős” szennyvíztisztító telep épül, amely a jelenlegi teleptől keleti irányban kb. 2 km-re került elhelyezésre. A telep kiszolgáláshoz és működéséhez szükséges infrastrukturális feltétételek (bekötőút, valamint a külső energia, ivóvíz ellátás és nyers szennyvízvezeték) a projekt keretén belül szintén megépülnek. Az új siófoki szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizeinek befogadója a Sió csatorna. A fejlesztés célja, hogy a Siófoki szennyvíz agglomeráció új zöldmezős szennyvíztisztító telepe megfeleljen a hatósági előírásoknak, valamint az Európai Unió elvárásainak.

 

Siófoki szennyvíztisztító biológiai tisztítókapacitása nyári szezonban: 170 000 LE

 

Tervezett tisztítási technológia:

Eleveniszapos, szelektorelvű, aerob technológia nitrifikációval, denitrifikációval, vegyszeres (vas-só) foszfor-eltávolítással, fertőtlenítő egységgel, az iszapok anaerob rothasztásával, víztelenítésével, helyben történő szárításával, a keletkező biogáz gázmotoros hasznosításával, valamint a nem csatornán összegyűjtött háztartási szennyvíz és csatornaiszapok kombinált fogadó és előkezelő helyének kialakításával.  A tervezett biológiai tisztító fokozat négy párhuzamos tisztító sorból álló, szelektorelvű, aerob eleveniszapos technológia. A technológia átmenetet képez a szakaszos és a folyamatos technológiák között. 

A reaktorterek speciális kialakításának, valamint a gondosan tervezett üzemelési ciklusoknak és recirkulációnak köszönhetően a kialakuló eleveniszap szerkezete optimális, ülepedő képessége kiemelkedő. A reaktorban a hidraulikai rövidzár lehetősége természetesen kizárt.

 

Az épülő új térségi szennyvíztisztító telep Siófokon