A csapvizet most már bátran fogyaszthatják a taranyiak

A dél-somogyi településen régóta várt beruházás fejeződött be az NFP Nemzeti Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésében.

A fejlesztés szükségességét indokolta, hogy Taranyon a vízkezelési technológia nem üzemelt megfelelően, a kutakból nem lehetett megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet kitermelni. A vízminőség miatti közegészségügyi kockázatok mellett időnként vízkorlátozások bevezetése is szükségessé vált. Továbbá sem a kutak, sem a vízkezelő területének tulajdoni viszonyai nem voltak megfelelően rendezettek.

A projekt célja egy új víztisztító technológia létesítése ammóniamentesítéssel, vas- mangántalanítás, arzénmentesítés, valamint utófertőtlenítéssel.

A beruházásnak köszönhetően két új, megfelelő vízhozamú kút fúrása mellett létesítésre került egy 13 m³/óra kapacitású arzén-, vas-, mangán- és ammóniummentesítő komplex vízkezelő berendezés, új kezelőépület, és nyomásfokozó, valamint a technológiai és települési vízigények biztonságos kielégítése érdekében egy 50 m3-es térszíni tározó is.

A projekt jelenleg 100%-os kivitelezési készültségi fokon áll, a műszaki átadás-átvétel 2019.március 11-én lezárásra került.

A projekt lezárásával Tarany Község már megfelelő minőségű ivóvízzel rendelkezik, az új kutak közül az egyik üzemi, a másik pedig az üzembiztonság garantálása céljából tartalék kút lesz.


A projektről további információ elérhető: http://www.tarany.hu/ivoviz/index.html

  • tarany_1
  • tarany_2
  • tarany_3