A Dunavarsányi szennyvízelvezetési agglomeráció fejlesztése

2020. június 9.

A Dunavarsányi szennyvízelvezetési agglomeráció fejlesztése

A végéhez közeledő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) beruházás a Dunavarsányi szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztításnak megoldására jött létre, hiszen a fejlesztés szükségessége és gazdaságossága indokolható, illetve a működő, meglévő szolgáltatás bővítése, valamint korszerűsítése elengedhetetlenné vált.

A Dunavarsányi Kistérségi Szennyvíztisztító Telep hat település - Dunavarsány, Szigetszentmárton, Délegyháza, Majosháza, Áporka és Taksony - mintegy 22 ezer fős lakosságának ellátására létesült.

A Dunavarsány szennyvízelvezetési agglomeráció két településén, Szigetszentmártonban és Taksonyban a működő vákuumos szennyvízelvezető rendszer egyes részei túlterheltek és működésképtelenek voltak. A kritikus területeken az üzemeltető kényszermegoldásként szippantással tudta csak elszállítani az ingatlanokon keletkező szennyvizet. Ennek megoldására Szigetszentmárton és Taksony településeken a KEHOP keretében megtörtént a meglévő hálózat átépítése, rekonstrukciója.

A projekt célja egy korszerű, megfelelő tisztítási hatásfokkal rendelkező szennyvíztisztító telep kiépítése.

A dunavarsányi kistérségi rendszer tisztított szennyvizeit fel lehet használni a Duna-Tisza köze vízpótlására. Ehhez a beruházás keretén belül megtörténik a meglévő öntözőmező bővítése további 40 hektárral.

Tekintettel arra, hogy dunavarsányi telep rekonstrukciója és a Homokhátság projekt összekapcsolható, a keletkező tisztított szennyvizek komplex módon, a homokhátsági vízpótló rendszerben hasznosulhatnak.

A projekt jelenleg 92%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

A projektről további információ elérhető: http://dunavarsany.hu/kehop/index.html

  • Dunavarsány biológiai m√tárgy
  • Dunavarsány rácsgépház homokfogó
  • Dunavarsány új iszaps√rítï