A Fejér megyei Vértesacsa község lakossága is élvezheti már az egészséges ivóvizet

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházást megelőzően Vértesacsa település ivóvíz ellátását 3 db mélyfúrású kút biztosította.

A kutakból termelt vízben határérték feletti vas-, mangán- és ammónium-ion tartalom volt mérhető, ami az ivóvízben szintén nem kívánatos szervesanyag-tartalommal együtt folyamatos minőségi problémákat okozott a szolgáltatott vízben. A problémát a rendszer adottságaiból adódó pangás, alacsony áramlási sebesség és hosszú tartózkodási idő is fokozta. A víz zavarosságát, mikrobiológiai szennyezettségét és kémiai minőségi paramétereit komplex beruházással kellett megoldani.

A fejlesztés során az ivóvíz minőségének javítása érdekében a kutak vizének tisztítására egy több lépcsős komplex vízkezelő berendezés került beépítésre, ami a vas és mangántartalom oxidálását, az ammónium-ion tartalom csökkentését, majd aktívszenes szűrést is tartalmaz. Felújításra kerültek a kezeltvíz tározására szolgáló 2 x 50 m³-es térszíni tározók is. A hálózati problémák kizárása érdekében a kis áramlási sebességű ágvezetékek összekötésre, „körvezetékesítésre” kerültek, valamint a kritikus pontokon a szolgáltatás megfelelő színvonalú biztosításához elengedhetetlen mosató csomópontok kialakítása is megtörtént.

A projekt jelenleg 100%-os kivitelezési készültségi fokon áll. Az ivóvízhálózatot érintő fejlesztések műszaki átadás-átvétele 2019.05.22-én megtörtént, 2019.05.31-én pedig a vízműtelep átadásával a kivitelezési munkálatok lezártnak tekinthetők.

A projektről további információ elérhető: https://vertesacsa.hu/ivovizminoseg/

  • verteacsa_1
  • verteacsa_2
  • verteacsa_3