A hajdú-bihari Hulladéklerakó Az egész megyére kiterjedően végzi majd a feldolgozást

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő fejlesztés célja a hatékonyabb üzemeltetés mellett a hasznosításra kerülő hulladék mennyiségének növelése, a lerakótól történő minél nagyobb mértékű hulladékmennyiség eltérítése Hajdú-Bihar megyében.

 

A projektterületen keletkező vegyesen gyűjtött hulladék előkezelése és a hasznosítható anyagok leválasztása tervezett a Debreceni Hulladékkezelő Központban telepítendő MBH (Mechanikai-biológiai hulladékkezelés) segítségével. Ezzel a területen újonnan bevezetett technológiával jelentős mértékben csökkenthető a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, mivel leválasztásra kerül a vegyes hulladékban lévő magas fűtőértékű frakció. A tervezett MBH mellett ugyanezen a helyszínen megépülésre kerülnek jelen projekt keretén belül az MBH-hoz kapcsolódó létesítmények, mint hídmérlegek, RDF (másodlagos, hulladékból nyert tüzelőanyag) tároló.

 

A beruházásnak köszönhetően - a projekt területén képződő és kezelést igénylő hulladék mennyiségei és a költségek optimalizálása okán - Debrecen körzetében egy komplex mechanikai válogatómű létesül. Az így kialakítandó optikai leválasztóval is felszerelt kezelőmű kapacitása a gyűjtőkörzetekben keletkező hulladékok alapján maximum 110.000 tonna/év.

A projekt során a hulladéklerakótól való eltérítés megvalósul, melynek keretében a zsákos gyűjtés helyett a szükséges edényzetet kiosztják, több gyűjtőjármű, valamint kisebb kukák is beszerzésre kerülnek, továbbá hulladékgyűjtő udvart alakítanak ki zöldhulladék kezelésével.

A beruházás keretén belül ez idáig 21 db jármű és 116 471 db edényzet került leszállításra.

 

A projektet a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: NFP) konzorciuma valósítja meg.

 

A projekt specifikus célja, hogy a korszerű hulladékkezelési technológiát a Társulás területének egészére kiterjessze, kiegészítve a korábbi fejlesztések keretében megvalósult hulladékgazdálkodási rendszert.

  • hajdu_bihar_1