A KEHOP pályázat eredményeként átadásra került egy újabb fejlesztés, amellyel jelentős vízminőség javulást sikerül elérni

A tormásligeti vízellátó rendszer 1985 óta üzemel, Tormásliget, Iklanberény és Lócs településeket látja el. A rendszer központi vízműtelepe, mely egyben a vízbázisa is, Tormásligeten található. A vízbázison 1 db kút üzemelt, tartalékkút nem állt rendelkezésre. Ez jelentős üzemi kockázattal járt, a vízellátás így nem volt biztonságosnak tekinthető. A kút vizének minősége arzén, vas és mangán tekintetében nem felelt meg a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben előírt paramétereknek.

Halogy és Daraboshegy községek ivóvízellátását a halogyi vízműtelep területén üzemelő két darab mélyfúrású kút biztosította. A kútból kitermelt ivóvíz arzéntartalma határérték feletti értéket mutatott, Halogy és Daraboshegy községek pedig nem rendelkeztek megfelelő vízbázissal.

 

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésében megvalósult projektnek köszönhetően két vízellátó rendszeren történt fejlesztés: A tormásligeti vízellátó rendszeren, amely Tormásliget, Lócs, Iklanberény községeket látja el ivóvízzel, illetve a halogyi rendszer, amely Halogy és Daraboshegy felhasználóit szolgálja ki.

 

A beruházásnak köszönhetően Tormásliget, Lócs és Iklanberény a szomszédos Csepregről kapja a továbbiakban a vezetékes vizet, egy összekötő vezetéken keresztül. A Tormásligeti vízműtelepen létesített új vízkezelő és nyomásfokozó berendezés, valamint az új víztorony biztosítja az érintett települések lakóinak a megfelelő minőségű és nyomású vizet.

 

Halogy és Daraboshegy a szomszédos katafai térségi vízellátó rendszerből kapja a továbbiakban a vezetékes ivóvizet. Ehhez Halogy és Nádasd között összekötő vezeték épült, és Nádasd belterületén a meglévő ivóvízhálózat egy részén rekonstrukciós munkákat kellett végezni. A vízellátást biztosító halogyi vízműtelepen is kismértékű fejlesztésekre volt szükség.

 

A projekt jelenleg 100%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

 

A projektről további információ elérhető: http://www.tormasliget.hu/ivoviz/

  • tomasliget_1