A Tolna megyei Koppányszántó lakossága tisztább ivóvízhez jut

Koppányszántó vízellátását az 1990-ben épült I. sz. kút illetve a 1996-ben épült II. sz. kút biztosította. A település nem rendelkezett vízkezelési technológiával, a kútvízben található ammónium pedig meghaladta a határértéket.

Koppányszántó vízellátó hálózatának teljes hossza 8204 fm, melyből 478 fm került cserére a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. Ahhoz hogy az ivóvízminőség romlás ne következzen be, elkészült a vízvezeték-hálózat mechanikai (szivacsdugós) tisztítása összesen 7567 fm hosszban.

Tekintettel arra, hogy a meglévő kutak közül stabilan csak egy volt üzemeltethető, és az üzemen kívüli kút működése betétszűrőzés ellenére is instabil maradt, ezért a szolgáltatás biztonsága érdekében egy megfelelő kapacitású kutat létesítettek. A biztonságos ivóvízellátás érdekében egy tartalék kút fúrására is sor került kútfejakna kiképzéssel, gépészettel valamint nyersvízvezeték megépítésével kompletten. A 2. sz. üzemelő kút felújításra került, a szerelvények és a kútszivattyú cserére került.

A projekt fő célkitűzése egy vas-mangántalanító-, és egy törésponti klórozással történő ammónium-mentesítő technológia telepítése volt. Az így kezelt napi vízmennyiség már képes biztosítani a település távlati csúcsvízigényét is.

A projekt jelenleg 100%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

 

A projektről további információ elérhető: http://www.koppanyszanto.hu/aloldal/ivovizminoseg/index.html

  • koppanyszanto_1
  • koppanyszanto_2
  • koppanyszanto_3
  • koppanyszanto_4