Augusztusban véget ér Kaposvár új szennyvíztelepének próbaüzeme

2020. június 12.

Augusztusban véget ér Kaposvár új szennyvíztelepének próbaüzeme

Hamarosan elkészül az 5,9 milliárd Ft támogatási összegű kaposvári szennyvíztisztító telep, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) programnak köszönhetően valósulhatott meg.

A 24 éve épült szennyvíztisztító telep korszerűtlensége valamint a szennyvíziszap jelentős károsanyag kibocsátása is indokolta a beruházást. A szennyvíztelep már csak nehezen tudta az elvárt hatékonysággal tisztítani a szennyvizet, így a projekt célja Kaposváron az előírásoknak megfelelő szennyvíztisztító telep kialakítása a meglévő telep korszerűsítésével.

A beruházás keretében a szennyvíziszapot nem injektálással ártalmatlanítják, hanem biogázt állítanak előle belőle, amely a telep energiaszükségletének közel felét biztosítja, továbbá ennek köszönhetően csökken a károsanyag kibocsátás is.

Az új szennyvíztelep százezer ember és több ezer vállalkozás szennyvízét tisztítja majd és naponta 14 000 kapacitással rendelkezik.

A szennyvíztelep próbaüzeme 2020. februárjában indult és idén augusztustól veszi át a régi létesítmény feladatát, amely magában foglalja 18 településen élő százezer ember, valamint ötezer vállalkozás napi 14 000 m³ szennyvizének ártalmatlanítását.

A projekt jelenleg 96%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

A projektről további információ elérhető: https://kph.kaposvar.hu/data/dl/nagyprojektek/kehop222-15/

  • Kaposvár szennyvíztísztító telep iszapgépház
  • Kaposvár szennyvíztísztító telep iszapreaktor 2
  • Kaposvár szennyvíztísztító telep iszapreaktor és ülepítï medence
  • Kaposvár szennyvíztísztító telep utóülepítï