Hét fejér megyei településen hamarosan véglegesen megoldódik a szennyvízelvezetés

Az „Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. (ÉKDU 2)” elnevezésű projekt Dunaújváros, Rácalmás, Kulcs, Pusztaszabolcs, Dunaalmás, Neszmély és Almásfüzitő települések szennyvízhálózatának fejlesztését érinti.

A beruházás 2019 tavaszán indult és jelenleg 86%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

Jelenleg Kulcs településen haladtak a tervezett munkafolyamatok a leggyorsabban, ahol a projekt célja a hiányzó csatornahálózat kiépítése volt, valamint az összegyűjtött szennyvíz elvezetése a dunaújvárosi szennyvíztisztító telepre.

A 6-os út déli oldalán párhuzamosan futó csővezetékeken, több mint 10 km hosszan Rácalmás lakosságának szennyvizét is a dunaújvárosi telepre vezetik, hiszen a város szennyvíztisztító telepének működése nem gazdaságos és az adott körülmények között nem tudja biztosítani a szennyvíz megfelelő kezelését.

Dunaújváros Megyei Jogú Város területén, a még nem csatornázott ún. Északi Lakóterület szennyvízelvezetése valósul meg közel 4 km házi bekötéssel és megközelítőleg 7 km gerincvezeték fektetésével. A megnövekedett szennyvízmennyiség befogadására a Százlábú hídnál új átemelő állomás épül.

Pusztaszabolcs a meglévő szennyvíztisztító telep fejlesztésével érintett a projektben.

Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély közös csatornahálózatot épít ki, melynek központja egy teljesen új, biológiai szennyvíztisztító telep lesz Dunaalmás külterületén.

Május 22-én sikeresen elindult Dunaalmáson az új telep próbaüzeme, egyelőre Dunaalmásról és Neszmély településekről beérkező szennyvíz tisztításával. A teljes kapacitást Almásfüzitő település csatlakozásával fogják elérni, várhatóan a nyár folyamán.

A három legutóbb említett településeken a projekt keretében megépült hét új szennyvízátemelő, valamint további hét meglévő átemelő teljes gépészeti felújítására került sor.

 


A projektről további információ elérhető: https://ekdu.dunaujvaros.hu/

  • Dunaalmás biológiai reaktor
  • Pusztaszabolcs biológiai reaktor
  • Pusztaszabolcs kez.ép aggregátor
  • Pusztaszabolcs szvtt gépház