Javul az ivóvízminőség Celldömölk településen

A „Celldömölk ivóvízminőség-javító program” elnevezésű projekt 442 736 548 forintnyi támogatási összeggel valósul meg az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésével. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Celldömölk települést érinti.

Celldömölk városi vízműve által szolgáltatott ivóvíz minősége vas, mangán és ammónium tekintetében nem felel meg a 201/2001. (X. 25.) Kormányrendeletben meghatározott vízminőségi paraméterek határértékeinek.

A projekt célja, hogy a fejlesztést követően a városi vízmű biztosítani tudja az egészséges, megfelelő minőségű ívóvíz ellátást a lakosság részére.

Celldömölkön a vízbeszerzés hat mélyfúrású kútból történik. A kutakból kezelés nélkül jut a nyersvíz a vízműtelepen található két tároló medencébe, ahonnan hálózati szivattyúk emelik az ivóvíz hálózatba, illetve a víztoronyba. Emellett a sághegyi településrész ivóvízellátását két térszíni magastároló biztosítja, közbenső átemeléssel. A kutak vízminősége vas-, mangán- és ammónium-tartalom szempontjából parametrikus érték és határérték feletti.

A projekt megvalósítása során a 120 m³/h kapacitású vízkezelési technológia számára új vízkezelő épület épül. A technológia törésponti klórozáson alapuló ammónium mentesítés - kiegészítve vas- és mangán eltávolítással. A technológiához új zagyvíz ülepítő medence épül, emellett átépítik az udvartéri csőhálózatot. A hat mélyfúrású kút mindegyikébe korszerű vezérléssel ellátott új szivattyút telepítenek, megújul a kutak gépészete és a meglévő erősáramú elosztó- és kapcsoló berendezések. Új folyamatirányítási rendszer kerül kiépítésre (távfelügyeleti és távműködtetési lehetőséggel).

A településeken, a projekt megvalósulását követően további 10555 fő részesül megfelelő minőségű közműves ivóvíz ellátásban.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 90%. Próbaüzem indítása 2021.02.02-ra van tervezve.

A projektről további információ elérhető: http://letoltes.celldomolk.hu/Ivoviz/index.html

  • Celldömölk Kezelïcsarnok és dekantáló medence
    Celldömölk Kezelïcsarnok és dekantáló medence
  • Celldömölk vízkezelï technológia
    Celldömölk vízkezelï technológia