Jelentősen javul az ivóvíz szolgáltatás minősége Harcon

A 213 198 818 forint támogatási összegű beruházás, a „Harc Község ivóvízminőség-javítása” elnevezésű projektnek köszönhetően valósul meg.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Harc települést érinti.

A projekt célja Harc település egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása, ugyanis a településen szolgáltatott ivóvíz ammónium-, vas- és mangántartalma meghaladja a 201/2001. (X. 25.) Kormányrendeletben előírt parametrikus értéket.

A projekt keretében a vízmű telepen korszerű, 14 m3/h kapacitású vízkezelési technológia létesítésére kerül sor, épül egy vasiszap ülepítő medence, két új tolózárakna, egy hálózati szivattyúakna. Felújítják a vízműgépházat, a két térszíni ivóvíz tárolót a kiszolgáló csővezetékek egyidejű cseréjével, és az ivóvíz tárolók melletti tolózáraknát. Az ivóvíz ellátást biztosító mindkét kutat melléfúrással felújítják. Ezeken kívül a projekt megvalósítása során épül egy 50 m3 térfogatú 30 m magas víztorony, továbbá a településen hálózatrekonstrukció keretében 27 db tolózáraknában teljes szerelvény cserére kerül sor.

Eddig a következő munkákat végezték el: Megépítették a víztornyot. Az ivóvíznyerő kutak felújításra kerültek kútszivattyúval, gépészettel, a régi kutakat megszüntették. Elkészült a kútvezeték tolózárakna, a szivattyúakna, a vasiszapülepítő medence. Befejezték a település vízhálózatának rekonstrukciós munkáit.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 82 %, a tervek szerint a próbaüzem 2020. novemberben indul, a műszaki átadás-átvételre 2021. I. negyedévben kerül sor kerül.

A projekt megvalósításának eredményeként 855 lakos részesül megfelelő minőségű közműves ivóvíz ellátásban.

 

A projektről további információ elérhető: http://www.harc.hu/palyazatok/2020/ivovizminoseg-javito-program/harc_weblap/index.html

  • HArc kút
    HArc kút
  • Harc víztorony
    Harc víztorony