KEHOP beruházásnak köszönhetően fejlesztésre kerül a Komárom-Esztergom megyei Tarján szennyvíztisztító telepe

A 267 121 631 forint támogatási összegű beruházás a „Tarján község szennyvíztisztító telepének fejlesztése és korszerűsítése” elnevezésű projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésével Tarján településen.

A projekt célja, hogy a meglévő szennyvíztisztító telep a fejlesztést követően alkalmassá váljon a tisztított vízre vonatkozóan a vízjogi létesítési engedélyben meghatározott kibocsátási határértékek teljesítésére, továbbá a szennyvíztisztító telep legyen korszerű és kedvező üzemköltségű.

Jelenleg a szennyvíz tisztítása mechanikai tisztítással, majd azt követően kombinált medencében eleveniszapos szennyvíztisztítás váltakozó nitrifikáció-denitrifikációval és utóülepítéssel történik.

A meglevő gépi finomrács 2009-ben került telepítésre, közepes műszaki állapotú, így cseréje szükséges. Az uszadék és homokfogó műtárgy gépészete elavult, a homokfogóba juttatott levegő mennyisége egyenetlenül kerül szétosztásra, ezért ezen műtárgyak felújítása is időszerű.

A jelenlegi OMS rendszerű biológiai medence átalakításra szorul, mivel a meglévő és a jövőbeni biológiai terhelés fogadásához és a fázisszétválasztáshoz az 1 db egyesített biológiai műtárgy térfogata nem elégséges. Az OMS medence átkeverése is problémás, kiülepedések tapasztalhatóak, továbbá kevés a rendelkezésre álló utóülepítő térfogat és felület, ezért új utóülepítő építése indokolt.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztést követően a szennyvíztisztító telep hidraulikai kapacitása 40 m³/h lesz, amely elégséges a hidraulikai csúcsok kezelésére. A végátemelő kapacitásában a fejlesztést követően nem lesz változás.

A projektnek köszönhetően, a javított szennyvízkezelésben részesülő további lakosság 2643 fő.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 90%.

A projektről további információ elérhető: http://www.tarjan.hu/kehop/

  • Tarján felújított levegïztetï medence új gépészettel
    Tarján felújított levegïztetï medence új gépészettel
  • Tarján új utóülepítï m√tárgy
    Tarján új utóülepítï m√tárgy