Kiépül az ivóvízkezelési technológia a Tolna megyei Magyarkeszi településen

A 360 348 117 forint támogatási összegű beruházás, a „Magyarkeszi település ivóvízminőség-javító program” elnevezésű projektnek köszönhetően valósul meg.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Magyarkeszi települést érinti.

A projekt célja Magyarkeszi település egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása, ugyanis a településen nem üzemel víztisztító technológia, emiatt a szolgáltatott ivóvíz ammónium-, vas- és mangántartalma meghaladja a 201/2001. (X. 25.) Kormányrendeletben előírt parametrikus értéket.

A projekt megvalósulását követően a településen 1149 fő részesül megfelelő minőségű közműves ivóvíz ellátásban.

A projekt keretében a vízműtelepet fejlesztik. Ennek során korszerű 15 m³/h kapacitású komplex vízkezelő berendezést telepítenek az új vízkezelő épületbe, vasiszap ülepítő, tolózárakna, udvartéri csőhálózat, szervízút épül. Felújítják a vízműtelep meglévő épületét, a tisztavízmedencét, a 200 m³-es víztornyot. A vízellátás biztosítására rendelkezésre álló három kút közül a III. számú kút melléfúrással felújításra kerül, valamint kicserélik a másik két kút kútgépészetét. Korszerű villamos-, irányítástechnika, és vagyonvédelem kerül kiépítésre. Hálózatrekonstrukció keretében új gerincvezeték épül és kiváltják a csőhidakat. Emellett a tűzcsapok cseréjére és a csomópontok átalakítására is sor kerül.

A projekt kivitelezése során a következők elkészültek: új vízkezelő épület, komplex vízkezelő berendezés telepítése, a vasiszap ülepítő, az udvartéri csőhálózat aknákkal, szerelvényekkel, hálózati és öblítő szivattyúk telepítése, gravitációs akna telepítése, hulladékvizek elvezetése, meglévő épület felújítása, térszíni medence felújítása, a III. sz. kút eltömedékelés és melléfúrásos felújítása, villamos- és irányítástechnika, valamint vagyonvédelem kiépítése, csőhíd kiváltások, csomópont átalakítások és tűzcsapcserék.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 83,3 %, a próbaüzemet 2020. szeptember 17-én megkezdték, a műszaki átadás-átvétel 2021. első negyedévben várható.

 • magyarkeszi felujitott kut
  magyarkeszi felujitott kut
 • magyarkeszi uj vizkezelotechnologia
  magyarkeszi uj vizkezelotechnologia
 • magyarkeszi uj vizkezelïepulet
  magyarkeszi uj vizkezelïepulet
 • magyarkeszi vasiszapulepito
  magyarkeszi vasiszapulepito