Megújuló energiaforrással biztosítja helyi hőigényét Tótkomlós városa

2020. április 28.

Megújuló energiaforrással BIZTOSÍTJA helyi hőigényét Tótkomlós városa

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházásnak köszönhetően az 5800 lakosú Békés megyei településen több mint 800 család csatlakozhat majd a kiépülő geotermikus távhőrendszerre, amely fűtési és használati melegvízzel látja el az épületeket, ezzel csökkentve a fűtési költségeiket. A költségcsökkentő geotermikus fűtési rendszerre az önkormányzat intézményei, és vállalkozások is csatlakozhatnak majd.

Tótkomlós városában lévő önkormányzati létesítmények fűtési rendszere jelenleg 80%-ban földgáz alapon működik és 20%-ban vegyes tüzelésű kazánok kerültek kialakításra; a lakossági fűtési rendszerek – önkormányzati becslés szerint – 60%-ban földgáz alapon, 40%-ban vegyes tüzelésű kazánokkal (tűzifa) működnek. A földgáz és vegyes tüzelés számos negatív hatása közül kiemelhető annak egészséget károsító hatása.

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésében megvalósuló projekt során 2 db termelő és 2 db visszasajtoló kút mélyítése, 3,2 km hosszúságú geotermikus csővezeték rendszer lefektetése, geotermikus energiakinyerő rendszerek és a rendszerhez kapcsolódó távfűtőrendszer és hőközpontok megépítésére kerül sor a kiszolgáló utakkal, kerítésekkel együtt.

A tervezett rendszer legfőbb alapelemei a két geotermikus termelő és a két visszasajtoló kút
. A termelő kút helyszíne elsődlegesen geológiai szempontok alapján került megválasztásra, a lehető legmagasabb hőmérséklet és vízhozam elérésére törekedve, a legkisebb bizonytalanság mellett, gazdaságosan elérhető mélységtartományban telepítve azt.

A kivitelezés alatt álló projekt évente 242 000 GJ geotermikus energiával, csökkenti a fosszilis energia felhasználást és évente 15 669,02 tonna CO2 egyenértékkel mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A projekt jelenleg 53%-os kivitelezési készültségi fokon áll.


A projektről további információ elérhető: https://www.totkomlos.hu/KEHOP-5.3.2-17-2017-00013/index.html

  • Fúróberendezés 2
  • Fúróberendezés
  • Kész, lezárt kútfej