Új ivóvízkezelési technológia létesül Rábahídvégen

A 226 594 552 forint támogatási összegű beruházás, a „Rábahídvég és Püspökmolnári település ivóvízminőség-javító program” elnevezésű projektnek köszönhetően valósul meg. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Rábahídvég és Püspökmolnári településeket érinti.

A projekt célja, hogy a 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben rögzített követelményeknek megfelelő minőségű ivóvizet biztosítsanak az érintett lakosság számára, mely a helyi vízmű telep és vízellátó rendszer fejlesztésével kerül megvalósításra.

Rábahídvég és Püspökmolnári ivóvízellátását jelenleg két mélyfúrású kút biztosítja, az egyik kút vas-, mangán- és ammónium-tartalma meghaladja az ivóvízre előírt értékeket. Emiatt ez a kút csak a csúcsvíz-igény biztosítás időszakában, vagy a másik kút üzemzavara esetén üzemel. A vízellátó rendszerben a hálózati nyomást és a víztárolást egy 150 m³-es hőszigetelt acélszerkezetű víztorony biztosítja.

A projekt keretében egy új kutat létesítenek, a megmaradó kutat felújítják, ugyanakkor a rossz vízminőséget adó kutat megszüntetik. Az új 15 m³/h kapacitású vízkezelési technológia (ammónia eltávolítása törésponti klórozással, ezzel együtt a vas- és mangántartalom határérték alá csökkentése oxidációval és homokszűréssel) a vízműtelep területén megépítésre kerülő új kezelőépületben kerül elhelyezésre. Új vasbeton víztároló medence és vasiszap-ülepítő medence épül, megújul a telepi vezetékhálózat, és felújítják a víztornyot is. Az ivóvízhálózat rekonstrukciója keretében 400 m vezetéket építenek át.

A településeken, a projekt megvalósulását követően további 1881 fő részesül megfelelő minőségű közműves ivóvíz ellátásban.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 77%.

A projektről további információ elérhető: http://www.rabahidveg.hu/images/ivoviz/index.html

 • Rábahídvég vízm√telep kezelïépület
  Rábahídvég vízm√telep kezelïépület
 • Rábahídvég vízm√telep kezelïépület2
  Rábahídvég vízm√telep kezelïépület2
 • Rábahídvég vízm√telep kút
  Rábahídvég vízm√telep kút
 • Rábahídvég vízm√telep sz√rïtartályok és technológia
  Rábahídvég vízm√telep sz√rïtartályok és technológia
 • Rábahídvég vízm√telep sz√rïtartályok és technológia2
  Rábahídvég vízm√telep sz√rïtartályok és technológia2
 • Rábahídvég vízm√telep technológiai csïhálózat
  Rábahídvég vízm√telep technológiai csïhálózat