Új, korszerű ivóvízkezelési technológia Györköny községben

A 197 545 110 forint támogatási összegű beruházás, a „Ivóvízjavító Program Györköny Községben” elnevezésű projektnek köszönhetően valósul meg. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Györköny települést érinti.

Györköny településen az üzemelő kutak vize az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 1. sz. melléklete szerinti kémiai vízminőségi jellemzők vonatkozásában a parametrikus érték feletti mennyiségű ammóniumot, vasat, és mangánt tartalmazott.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósult vízmű-fejlesztés célja a szolgáltatott ivóvíz minőségének javítása volt, valamint Györköny település lakosságának egészséges ivóvízzel való ellátása gazdaságos üzemviteli feltételek megteremtése mellett. Mindezek megvalósítására korszerű vízkezelési technológia létesítésére volt szükség.

A komplex vízkezelési technológia alkalmazásával a kezelésre kerülő ivóvíz gáztalanítása és mangántalanítása, biológiai és biztonsági kémiai úton történő ammóniummentesítése valósulhatott meg.

A projekt keretében a vízmű területén egy üzemi kút fúrására, nyersvízvezeték építésére, valamint 157 m³/d (10m3/h) kapacitású komplex vízkezelő (vas-, mangán-, ammónium- és metánmentesítő) berendezés telepítésére került sor, emellett megépült az új kezelő épület a kapcsolódó létesítményekkel együtt. A település magasabban fekvő területeinek biztonságos ivóvízellátása érdekében új nyomásfokozó akna épült.

A projekt megvalósulását követően megfelelő minőségű ivóvízzel ellátott lakosok száma 940 fő.

A projekt kivitelezési készültsége 100 %, a műszaki átadás-átvételre 2020. szeptember 11-én került sor.

 

A projektről további információ elérhető: http://www.gyorkony.hu/gyorkonyhu/vizminoseg/

  • Györköny ivóvízkezelï kezelïépület
    Györköny ivóvízkezelï kezelïépület
  • Györköny ivóvízkezelï sz√rïtartályok
    Györköny ivóvízkezelï sz√rïtartályok