Új melegvízkazánok kerülnek beépítésre a Mórhő Kft. fűtőművében

Az 68 367 985 forint támogatási összegű „Móri távhőtermelés rekonstrukciója” elnevezésű projekt Mór várost érinti. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg.

A fejlesztési igény meghatározása: móri távhőrendszer hőforrása rekonstrukciójára.

Mór távhőellátását biztosító kazánház évtizedekkel ezelőtt létesült és annak ellenére, hogy folyamatosan karban volt tartva, ma már egyre kevésbé felelt meg az elvárt követelményeknek sem műszaki színvonal, sem energiahatékonyság tekintetében.

A rekonstrukció lényege, hogy a most még üzemelő melegvízkazánok helyére jobb hatásfokú kondenzációs kazánok kerülnek telepítésre. A fejlesztés eredményeként jelentős primerenergia és ÜHG gázok megtakarítása érhető el.

A kazánházban jelenleg 6 db 2,3 MW teljesítményű melegvízkazán üzemel.

A beruházás megvalósulása során a fűtőműben található K-6-os és K-7-es kazán helyett egy-egy, összesen kettő darab, egyenként 2500 kW teljesítményű korszerű melegvíz kazán, kondenzációs földgázégővel kerül beépítésre.

A kazánok beépített teljesítménye azonos, hőhasznosítókkal ellátott, kondenzációs üzemű melegvízkazánok. A kazánok füstgázvezetékei kazáncsoportonként kéménybe vannak vezetve, valamint a KS-1 és KS-2 távhőrendszeri keringető szivattyú keringeti át a szükséges vízmennyiséget a kazánokon. Az új kazánokhoz különálló kémények kerülnek kiépítésre. A kazánokba belépő vízhőmérséklet nem lehet alacsonyabb az előírtnál, ezért itt beépítésre kerül egy KKS-61 és KKS-71 jelű visszakeverő szivattyú is.

A kondenzációs kazánhoz a megtermelt hőmennyiség mérésére 1-1 db hőmennyiségmérő is beépítésre kerül.

A fejlesztést követően a kazánok földgázfelhasználása 51 708 GJ/év –re várható.

A földgázfelhasználás csökkenése 7 365,22 GJ/év.

Az ÜHG gázok éves csökkenése: 542,4605 tonna CO2 egyenérték.

A projekt 78%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

 

A projektről további információ elérhető: http://www.morho.hu/palyazat/index.html

  • Mor kazanhazi uj kemenyek
    Mor kazanhazi uj kemenyek