Új szennyvíztisztító telepek és telepfejlesztések, valamint csatornahálózat valósultak meg 11 észak-magyarországi településen KEHOP fejlesztésnek köszönhetően

Az Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 6. (ÉMO 6) elnevezésű projekt keretében összesen 30 kilométernyi csatornahálózat, valamint kettő új szennyvíztisztító telep épül meg és kettő meglévő szennyvíztisztító telep kerül fejlesztésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak (KEHOP) köszönhetően.

A kivitelezési munkálatok 2017 év végén kezdődtek. Jelenleg a négy szennyvíztisztítással érintett településen, Edelény, Bogács, Prügy és Galgaguta létesítményelemeken már zajlik a próbaüzem, a teljes projekt 87%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény város szennyvíztisztító telepének felújítása terv szerint elkészült, márciusban indult el a próbaüzem. Az átemelők rekonstrukciója során a fordító akna felújítása elkezdődött.

Prügy és Taktakenéz területén egy több mint 300 köbméter/nap kapacitású új telepet építettek, melynek próbaüzeme márciusban indult el. A két településen összesen közel 20 kilométernyi gravitációs csatornát és 8 kilométernyi nyomóvezetéket építenek ki, több mint 1200 háztartás bekötését biztosítva. A Nógrád megyében található Galgaguta  település új szennyvíztelepe az agglomeráció hét településének - Bercel, Nógrádkövesd, Galgaguta, Becske, Szécsénke, Legénd és Nógrádsáp- beérkező szennyvizét fogja tisztítani. A napi 750 köbméter szennyvíz megtisztítására alkalmas új szennyvíztisztító telep próbaüzeme május elején indult el.

Bogács felújított szennyvíztisztító telepén 2020. márciusában kezdődött meg a próbaüzem. Az átemelőknél az URH (ultrarövid hullámú) rendszer kiépítésének kivitelezési munkái folynak.

 

A projektről további információ elérhető: http://edeleny.hu/KEHOP/weboldal-emo6/index.html

  • Bogács szennyvíztisztító telep Utóülepítïk
  • Edelény szennyvíztisztító telep Gépház
  • Galgaguta szennyvíztisztító telep Kombinált m√tárgy
  • Prügy szennyvíztisztító telep Iszapsiló