Új vízkezelő berendezést telepítenek Vönöck térségében

A 284 999 999 forint támogatási összegű beruházás, a „Vönöck és térsége ivóvízminőség-javító program” elnevezésű projektnek köszönhetően valósul meg, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésével.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Vönöck, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Tokorcs településeket érinti.

A projekt célja, hogy a vönöcki vízmű az érintett hat település lakossága számára megfelelő minőségű ivóvízellátást biztosítson.

Jelenleg a Vönöck térségi ivóvízellátó rendszerben szolgáltatott ivóvíz minősége – az ivóvíz ammónium, vas- és mangán tartalma - nem felel meg a 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben előírt határértékeknek. A lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében a meglévő telep fejlesztésére, új vízkezelési technológia telepítésére, a meglévő vízellátó rendszeren vízadási pontok kiépítésére, és hálózat rekonstrukcióra kerül sor. A telepítésre kerülő 40 m³/h kapacitású vízkezelési technológia törésponti klórozáson alapuló ammónium-mentesítés, kiegészítve vas, és mangán eltávolítással.

A megvalósítás során új szűrőgépház - ide telepítik az új vízkezelő berendezést -, és új vasiszap ülepítő medence épül.

Felújítják a tisztavíztároló medencét, a meglévő vízműgépházat és a 150 m³ térfogatú víztornyot. A munka során felújításra kerül a vízműgépház és a szivattyúgépház gépészete is.

A projekt keretében új technológiai vezetékeket épülnek a telephelyen belül, emellett öt vízátadási, mérési pont kerül kialakításra az ivóvíz ellátó hálózaton.

A hálózatrekonstrukció keretében sor kerül 208 db bekötővezeték átépítésére, 8 db csomópont felújítására és 50 db tűzcsap cseréjére, pótlására.

A technológiai egységek irányításához új, korszerű folyamatirányítási, adatátviteli rendszert telepítenek.

A településeken, a projekt megvalósulását követően további 3155 fő részesül megfelelő minőségű közműves ivóvíz ellátásban.

Jelenleg a projekt kivitelezési készültsége 67,16%.

  • Vönöck gépház
    Vönöck gépház
  • Vönöck sz√rïgépház gépészeti berendezések
    Vönöck sz√rïgépház gépészeti berendezések