Újabb kehop beruházás zárul sikeresen a nyugat- és dél-dunántúlon

2020. június 11.

újabb kehop beruházás zárul sikeresen A nyugat- és dél-dunántúlon

A Nyugat- és Dél-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 4. elnevezésű projekt átfogó célja a Lenti központú agglomeráció szennyvízelvezetése és –tisztítása, Zalalövő város szennyvíztisztító telepének és szennyvízelvezető hálózatának fejlesztése, Jánosháza és térsége szennyvíztisztításának fejlesztése és csatornázásának kiépítése és Körmend agglomeráció szennyvízhálózatának bővítése.

A közel 5 és fél milliárd forint támogatási összegű, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő fejlesztés részeként megtörténik három szennyvíztisztító telep bővítése Lentiben, Jánosházán és Zalalövőn, a térség 13 településén a szennyvíz csatornahálózat kiépítése, fejlesztése valósul meg, továbbá 1637 háztartást kötnek be a csatornahálózatba.

A Nyugat- és Dél-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 4. elnevezésű projekt „A” része jelenleg 96,21%-os kivitelezési készültségi fokon áll.

Lentiben a szennyvíztelep fejlesztés során eleveniszapos technológia kerül kiépítésre, nitrifikációval, denitrifikációval, szükség esetén vegyszeres foszfor kicsapatással. A folyamat során megtörténik a szennyvíz mechanikai tisztítása, levegőztetése, biológiai és vegyszeres tisztítása, a fölös iszap eltávolítása, miközben az eljárás mentes a szaghatásoktól. A beruházásnak köszönhetően a Lenti szennyvíztelep fogadja majd Rédics, Resznek, Belsősárd és Külsősárd szennyvízét is, így a Rédicsen található elavult szennyvíztelep felszámolásra kerül. A beruházás részeként Pórszombat és Szilvágy településeken is fejlesztik a szennyvízhálózatot, melynek szennyvízét szintén a Lentiben épülő telep fogadja majd. Lentiben, Rédicsben, Pórszombaton és Szilvágyon összesen 297 háztartást kötnek be a szennyvíz csatornahálózatba. 6,8 kilométernyi szennyvízelvezető gravitációs és 18,9 kilométernyi szennyvízelvezető nyomóvezetéket fektetnek le.

Jánosháza és térsége beruházás keretében fejlesztésre kerül a szennyvíztisztító telep, tisztítási kapacitása 550 m3/d-ra bővül, kiépül a szennyvíz csatornahálózat Duka, Kissomlyó, Kemenespálfa, Karakó és Nemeskeresztúr településeken. 697 ingatlant kötnek be a szennyvízrendszerbe, 13,3 kilométernyi szennyvízelvezető gravitációs és 17,8 kilométernyi szennyvízelvezető nyomóvezetéket adnak át.

Zalalövőn a szennyvíztisztító telep kapacitás bővítése mellett, további 18 ingatlant kötnek rá a hálózatra.

A Nyugat- és Dél-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 4. elnevezésű projekt „B” részeként Körmend agglomerációjában Egyházashollóson, Magyarszecsődön és Molnaszecsődön végeznek el közműfejlesztési munkákat, ahol 625 háztartást kapcsolnak rá a szennyvízhálózatra.

A projektről további információ elérhető: http://kehop-2-2-2.lenti.hu/

  • Jánosháza I-es átemelï bélelése
  • Lenti szennyvízt levegztetï tányérok
  • Lenti szvíztelep biológiai m√tárgy
  • Lenti szvíztelep tömbösített m√tárgy