Az ivóvízrendszerek fejlesztésének stratégiai megalapozása

Az ivóvízrendszerek fejlesztésének stratégiai megalapozása

2015. október 21-én, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. vezető munkatársai, a közművagyon értékelője, valamint több mint negyven érintett szakember – víziközmű-szolgáltatók, tervezők, beszállítók – részvételével és párbeszédével zajlott a Programiroda koordinálásában megvalósuló, a derogációs kötelezettséggel érintett ivóvízközmű vagyon felmérését célzó projekt nyitórendezvénye. 

Balla Krisztián, az NFP szakmai vezetője előadásában elmondta: a projekt keretében olyan átfogó szakértői anyagok készülnek, amelyek meghatározhatják az érintett területek további középtávú fejlesztéspolitikai beavatkozásait, fejlesztéseit és beruházásait. Az elkészült adatállományhoz minden érintett hozzáférhet és reményeik szerint érdemben hasznosítják víziközmű-rendszereik korszerűsítése és fejlesztése során. Az adatok nem csak a műszaki lépések tervezését, de a gazdaságossági, fenntarthatósági számítások elvégzését is segítik. 

Vituska Csaba, az ECOELINE Zrt. vagyonértékelési vezetője a munkavégzés részleteiről tájékoztatott: a több száz munkatársat megmozgató, már folyamatban lévő, teljes körű felmérés nyomán előálló adatbázis tartalma és szerkezete lehetővé teszi a komplex vagyonértékelést és ennek nyomán a hosszú távú, megalapozott tervezést.

Balla Krisztián, kérdésre válaszolva kifejtette: az elkészült felmérést az vízközművek tulajdonosainak adják át. A projekt jelenleg csak a derogációval érintett települések ivóvízközmű-rendszereit méri fel, de a jövőben mintául is szolgálhat mindazon szolgáltatóknak és tulajdonosoknak, akik hasonló fejlesztésekbe szándékoznak belevágni az elkövetkező esztendőkben.

Fotógaléria